Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w logistycznych procesach zaopatrzeniowych oraz magazynowania na przykładzie przemysłu cukierniczego
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.23/2016_101-112Słowa kluczowe:
zarządzanie jakością, HACCP, logistyka zaopatrzenia, logistyka magazynowania, bezpieczeństwo żywnościAbstrakt
Przedsiębiorstwa produkcyjne realizują swoje cele, a głównym są procesy zakupów logistycznych. Gwarancją bezpieczeństwa żywności są niezbędne warunki transportu i przechowywania surowców oraz materiałów opakowaniowych. Na przykładzie branży spożywczej można potwierdzić, że głównym celem jest bezpieczeństwo produktów spożywczych. Celem artykułu jest przedstawienie systemu HACCP w zarządzaniu procesami logistycznymi, w szczególności zakupami i magazynowaniem. W artykule przedstawiono studium przypadku systemu zarządzania jakością opartego na HACCP w przedsiębiorstwie cukierniczym.
Bibliografia
Dzwolak W. (2011), Inżynieria bezpieczeństwa żywności, „Problemy Jakości”, nr 9/2011.
Gajewski A. S. (2007), Wstęp do zarządzania jakością, Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Tarnów.
Janczewska D. (2015), Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej, ZIwGiB, nr 2/2015.
Kołożyn-Krajewska D. (red.) (2004), Higiena produkcji żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2013), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa.
Lipińska I. (2012), Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym – wybrane aspekty prawne, „Logistyka”, nr 4/2012.
Od ziarna do miazgi kakaowej (2016), http://www.unionchocolate.pl/?page_id=120, dostęp: 1.09.2016.
Raport: Rynek słodyczy w Polsce (2015), Polbisco, Warszawa, https://www.kpmg.com/PL/pl/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/2014/Rynek-slodyczy-w-Polsce-2014-online-secured.pdf, dostęp: 1.09.2016.
Sikora T., Morkis G. (2013), Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień ich wdrożenia w przemyśle spożywczym, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków.
Szymonik A., Bielecki M. (2015), Bezpieczeństwo systemu logistycznego w nowoczesnym zarządzaniu, Difin, Warszawa.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.