Jakość wybranych produktów spożywczych w ocenie nabywców

Autor

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.34/2022_02eomsad

Słowa kluczowe:

jakość, produkty spożywcze, konsument, oczekiwania i zadowolenie konsumenta, cechy jakościowe żywności

Abstrakt

O jakości produktów spożywczych decyduje szereg istotnych czynników. Głównymi parametrami są między innymi: bezpieczeństwo, wartość odżywcza, skład produktu (jakość półsurowców) oraz smakowitość (pożądany smak i aromat). Produkt odznaczający się wysoką jakością to taki, który nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku ani drobnoustrojów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie nabywcy. Innym parametrem warunkującym jakość i bezpieczeństwo produktu jest jego trwałość, która ma ścisły związek z opakowaniem. Z kolei opakowanie to czynnik oddziałujący także na zmysł wzroku. Wszystkie parametry wykazują zatem silną zależność względem siebie. W artykule dokonano analizy jakości żywności oraz czynników wywierających wpływ na wybór produktów oferowanych na polskim rynku spożywczym. W części badawczej opisano cel, metodę oraz zakres badań. Ponadto opracowano wyniki i poddano je interpretacji.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Biogramy autorów

  • Emilia Osmólska - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

    Mgr inż. Emilia Osmólska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Zakład Logistyki i Zarządzania Przedsiębiorstwem.

  • Monika Stoma - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

    Dr hab. Monika Stoma, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Zakład Logistyki i Zarządzania Przedsiębiorstwem.

  • Agnieszka Dudziak - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

     Dr inż. Agnieszka Dudziak, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Zakład Logistyki i Zarządzania Przedsiębiorstwem.

Bibliografia

Adamczyk S. (2019), Jakość a bezpieczeństwo żywności, „Nauki Ekonomiczne”, nr 29(3).

Barska A. (2013), Kryteria wyboru produktów żywnościowych przez młodych konsumentów z Polski, Czech i Słowacji, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 4.

Brodziak A., Jańczuk A., Wajs J., Stanek P., Król J. (2019), Jakość organoleptyczna ekologicznego i konwencjonalnego mleka spożywczego w opinii konsumentów, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE: Zootechnica”, nr 37(1).

Bugdol M. (2008), Zarządzanie jakością w urzędach administracji publicznej: teoria i praktyka, Difin, Warszawa.

Chmielewska M., Tys J., Petkowicz J., Petkowicz B. (2018), Żywność: po pierwsze nie szkodzić (artykuł przeglądowy), „Acta Agrophysica”, nr 25(1).

Dyrektywa 85/374/EEC – Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 lipca 1985 roku w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych Państw Członkowskich dotyczących odpowiedzialności za produkty wadliwe (85/374/EWG).

Gajewska P., Kajstura M., Lebioda G. (2013), Jakość jako determinanta w procesie zakupu, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Humanitas. Zarządzanie”, nr 2.

Górska-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K. (2013), Marketing żywności, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa.

Grębowiec M. (2015), Rola jakości w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na przykładzie rynku mięsa i wędlin, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, nr 35.

Hamrol A. (2007), Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Kleszcz M., Knop K. (2020), Ważność charakterystyk jakościowych produktów żywnościowych i ich wymiarów w opinii młodzieży studenckiej – wyniki badań ankietowych, „Archiwum Wiedzy Inżynierskiej”, nr 5(1).

Kłobukowski F., Śmiechowska M., Skotnicka M. (2016), Kształtowanie jakości żywności a środowisko naturalne, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku, Gdańsk.

Kosiorek D. (2013), Jakość w teorii i praktyce zarządzania organizacjami, „Zarządzanie i Finanse”, nr 11(1).

Midor K. (2017), Sposoby doskonalenia satysfakcji klienta w przedsiębiorstwie produkcyjnym, „Systemy Wspomagania w Inżynierii Produkcji”, nr 6.

Niewczas M. (2013), Kryteria wyboru żywności, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 20(6).

Płaza G. (2017), Zarządzanie bezpieczeństwem produkcji żywności w kierunku poprawy jakości produktu, „Systemy Wspomagania w Inżynierii Produkcji”, nr 6.

Wawak T. (1989), Makroekonomiczne problemy jakości produktów przemysłowych w Polsce, Uniwersytet Jagielloński, Kraków.

Pobrania

Opublikowane

2022-12-12

Numer

Dział

Artykuły

Jak cytować

Jakość wybranych produktów spożywczych w ocenie nabywców. (2022). Zarządzanie Innowacyjne W Gospodarce I Biznesie , 1/34, 31-42. https://doi.org/10.25312/2391-5129.34/2022_02eomsad

Podobne artykuły

1-10 z 20

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.