Bezpieczeństwo produktów przemysłu spożywczego – systemy zarządzania jakością
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.34/2022_03eomsadSłowa kluczowe:
zarządzanie, jakość, bezpieczeństwo, systemy zarządzania jakością, konsument, produkt, zagrożeniaAbstrakt
Dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego sprawia, że na rynku pojawiają się nowe produkty spożywcze, które mogą stanowić ryzyko, jeśli nie zastosowano odpowiednich procedur eliminujących zagrożenia. Zagwarantowanie bezpieczeństwa oraz zdrowotności produktów spożywczych wymaga wprowadzania systemów, które w konkretny i jasny sposób określą, co jest skuteczne oraz pomoże zniwelować ilość produktów niebezpiecznych/niezgodnych. W artykule scharakteryzowano wybrane systemy zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem w przemyśle spożywczym, prawne uwarunkowania związane z żywnością w Polsce i Unii Europejskiej, rodzaje zagrożeń występujących w obszarze żywności oraz procedurę postępowania z wyrobem niebezpiecznym. Zapytano też grupę 60 espondentów o to, czy znają poszczególne systemy zarządzania jakością.
Pobrania
Bibliografia
Całyniuk B., Grochowska-Niedworok E., Białek A., Czech N., Kukielczak A. (2011), Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92(1).
Daczkowska-Kozon E. (2006), Jak przeciwdziałać obecności Campylobacter w żywności?, „Przemysł Spożywczy”, nr 60(2).
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp: 16. 03. 2021].
Dzwolak W. (2011), Doskonalenie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, „Przemysł Spożywczy”, nr 65(2).
ISO 22000 – wymagania dla wszystkich organizacji należących do łańcucha żywnościowego, https://www.iso.org.pl/artykuly-i-informacje-dotyczace-systemow-zarzadzania/iso-22000-wymagania/ [dostęp: 5.112020].
Jankowska E. (2011), Pojęcie i narzędzia pomiaru jakości życia, „Toruńskie Studia Międzynarodowe”, nr 4(1).
Judzińska A. (2017), Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz stan ich wdrożenia w polskim przemyśle spożywczym, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, nr 19(2).
Maćkowska-Kędziora A., Cieślewicz A., Baszko A., Jabłecka A. (2014), Zmiany trendów światowych wytycznych żywieniowych w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, „In Forum Zaburzeń Metabolicznych”, nr 5(3).
Nowicka P., Oszmiański J. (2014), Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 93(2).
Oleszak W.K., Czajkowski A.A. (2019), Bezpieczeństwo jako naturalna potrzeba człowieka, „Problemy Nauk Stosowanych”, nr 10. PN-EN ISO 22000: 2018-08.
Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego (2018), Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.
Prawo żywnościowe. Portal informacyjny o prawie żywnościowym, https://www.prawozywnosciowe.info/akty-prawne/ [dostęp: 24.06.2021].
RASFF – System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed), https://www.gov.pl/web/gis/rasff [dostęp: 12.04.2021].
Rosiak E. (2020), Zarządzanie bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym wg PN EN ISO 22 000: 2018, „Przemysł Spożywczy”, nr 74(7).
Sitarz S., Janczar-Smuga M. (2012), Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji, „Engineering Sciences & Technologies/Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 2(5).
Szwejda J., Czapski J. (2007), Warzywa minimalnie przetworzone a skażenie mikrobiologiczne, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” nr 51(5).
Wierzejska R. (2011), Zagrożenia związane z żywnością. Sondaż konsumencki EFSA, „Przemysł Spożywczy”, nr 65(2).
Wiza P. (2019), Znaczenie wdrażanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w sektorze mleczarskim dla poprawy jakości produktów i konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego”, nr 2.
Zielińska A., Czapski J. (2006), Wpływ okresowego podwyższenia temperatury w czasie przechowywania na jakość mikrobiologiczną marchwi o małym stopniu przetworzenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 13(1).
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.