Food industry product safety – quality management systems

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.34/2022_03eomsad

Keywords:

management, quality, safety, quality management systems, consumer, product, risks

Abstract

The rapid growth of the food industry means that new food products are appearing on the market that may pose a risk if the correct procedures are not in place to eliminate the hazards. Guaranteeing the safety and wholesomeness of food products requires the introduction of systems that concretely and clearly define what is effective and help to eliminate the number of dangerous/non-compliant products. The article characterises selected quality and safety management systems in the food industry, legal conditions related to food in Poland and the European Union, types of hazards present in food and the procedure for dealing with dangerous products. A group of 60 respondents was also asked whether they were familiar with the various quality management systems.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Emilia Osmólska, University of Life Sciences in Lublin

    MSc. Emilia Osmólska, University of Life Sciences in Lublin, Department of Energy and Transport, Department of Logistics and Business Management.

  • Monika Stoma, University of Life Sciences in Lublin

    Ph.D. Monika Stoma, prof. University of Life Sciences in Lublin, University of Life Sciences in Lublin, Department of Energy and Transport, Department of Logistics and Business Management.

  • Agnieszka Dudziak, University of Life Sciences in Lublin

    Dr. Eng. Agnieszka Dudziak, University of Life Sciences in Lublin, Department of Energy and Transport, Department of Logistics and Business Management.

References

Całyniuk B., Grochowska-Niedworok E., Białek A., Czech N., Kukielczak A. (2011), Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92(1).

Daczkowska-Kozon E. (2006), Jak przeciwdziałać obecności Campylobacter w żywności?, „Przemysł Spożywczy”, nr 60(2).

Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp: 16. 03. 2021].

Dzwolak W. (2011), Doskonalenie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, „Przemysł Spożywczy”, nr 65(2).

ISO 22000 – wymagania dla wszystkich organizacji należących do łańcucha żywnościowego, https://www.iso.org.pl/artykuly-i-informacje-dotyczace-systemow-zarzadzania/iso-22000-wymagania/ [dostęp: 5.112020].

Jankowska E. (2011), Pojęcie i narzędzia pomiaru jakości życia, „Toruńskie Studia Międzynarodowe”, nr 4(1).

Judzińska A. (2017), Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz stan ich wdrożenia w polskim przemyśle spożywczym, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, nr 19(2).

Maćkowska-Kędziora A., Cieślewicz A., Baszko A., Jabłecka A. (2014), Zmiany trendów światowych wytycznych żywieniowych w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, „In Forum Zaburzeń Metabolicznych”, nr 5(3).

Nowicka P., Oszmiański J. (2014), Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 93(2).

Oleszak W.K., Czajkowski A.A. (2019), Bezpieczeństwo jako naturalna potrzeba człowieka, „Problemy Nauk Stosowanych”, nr 10. PN-EN ISO 22000: 2018-08.

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego (2018), Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.

Prawo żywnościowe. Portal informacyjny o prawie żywnościowym, https://www.prawozywnosciowe.info/akty-prawne/ [dostęp: 24.06.2021].

RASFF – System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed), https://www.gov.pl/web/gis/rasff [dostęp: 12.04.2021].

Rosiak E. (2020), Zarządzanie bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym wg PN EN ISO 22 000: 2018, „Przemysł Spożywczy”, nr 74(7).

Sitarz S., Janczar-Smuga M. (2012), Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji, „Engineering Sciences & Technologies/Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 2(5).

Szwejda J., Czapski J. (2007), Warzywa minimalnie przetworzone a skażenie mikrobiologiczne, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” nr 51(5).

Wierzejska R. (2011), Zagrożenia związane z żywnością. Sondaż konsumencki EFSA, „Przemysł Spożywczy”, nr 65(2).

Wiza P. (2019), Znaczenie wdrażanych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w sektorze mleczarskim dla poprawy jakości produktów i konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego”, nr 2.

Zielińska A., Czapski J. (2006), Wpływ okresowego podwyższenia temperatury w czasie przechowywania na jakość mikrobiologiczną marchwi o małym stopniu przetworzenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 13(1).

Published

2025-01-09

Issue

Section

Artykuły

How to Cite

Food industry product safety – quality management systems. (2025). Innovative Management in Economy and Business, 1/34, 43-51. https://doi.org/10.25312/2391-5129.34/2022_03eomsad

Similar Articles

1-10 of 276

You may also start an advanced similarity search for this article.