System zarządzania jakością jako element logistyki produkcji w branży spożywczej
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjjSłowa kluczowe:
branża spożywcza, logistyka produkcji, jakość procesu produkcjiAbstrakt
W artykule przedstawiono wybrane problemy zarządzania jakością procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Na podstawie studium przypadku omówiono wybrane problemy i wymagania jakościowe zapewniające bezpieczeństwo produkcji w Indykpolu. Przedstawiono szczegółowe wymagania systemu HACCP dla produkcji i przetwórstwa mięsa drobiowego. Ważnymi zjawiskami w przemyśle spożywczym wpływającymi na przebieg procesu produkcyjnego są trendy w otoczeniu, takie jak zmieniające się gusta konsumenckie klientów, nowe surowce, rozwój technologii, wymagania środowiskowe. Przedstawiono wybrane mierniki jakości procesu produkcyjnego w badanym przedsiębiorstwie.
Bibliografia
Analiza rynku rolno-spożywczego w Polsce wraz z rekomendacjami produktów, które mogą być przedmiotem obrotu handlowego na Platformie Żywnościowej (2018), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
Bosona T., Gebresenbet G. (2013), Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain, „Food Control”, Vol. 33.
Caswell J., Mojduszka E. (1996), Using Informational Labeling to Influence the Market for Quality in Food Products, „Working Paper”, Vol. 43.
Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, „Zarządzanie i Finanse”, R. 10, nr 1, cz. 3.
Janczewska D. (2016), Logistyka produkcji w ujęciu układu materialnego i niematerialnego w przedsiębiorstwie, „Zarządzanie logistyczne. Technologie i narzędzia, Przedsiębiorczość i Zarządzanie”, t. XVII, z. 11, cz. III.
Łącka I. (2012), Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.), „Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 99, z. 2, http://old.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/RNR_2012_T99_z2.pdf
Mead G.C. (red.) (2005), Food Safety Control in the Poultry Industry, Woodhead Publishing.
Mead G.C., Hinton M.H. (red.) (1996), Bacterial pathogens in raw meat and their properties, [w:] M.H. Hinton, Microbial Control in the Meat Industry, University of Bristol Press.
Michlowicz E. (2011), Nowe zadania logistyki produkcji, „Logistyka”, nr 2.
Orkusz A. (2015), Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego, „Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 1(16).
Pearce R.A., Bolton D.J., Sheridan, J.J., McDowell D.A., Blair I.S., Harrington D. (2004), Studies to determine the critical control points in pork slaughter hazard analysis and critical control point systems, „International Journal of Food Microbiology”, Vol. 90(3).
Polityka jakości, Indykpol, https://www.indykpol.pl/o-nas/polityka-jakosci/
Portal spożywczy, https://www.portalspozywczy.pl/raporty/0.html
Smolińska T. (2009), Żywność, [w:] T. Smolińska, W. Kopeć (red.), Przetwórstwo mięsa drobiu – podstawy biologiczne i technologiczne, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław.
Szczepaniak I. (2018), Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym, „Przemysł Spożywczy”, nr 5.
Verdu A., Montes F.J.L. (2004), Measuring perceptions of quality in food products: The case of red wine, „Food Quality and Preference”, Vol. 15(5).
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.