System zarządzania jakością jako element logistyki produkcji w branży spożywczej

Autor

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjj

Słowa kluczowe:

branża spożywcza, logistyka produkcji, jakość procesu produkcji

Abstrakt

W artykule przedstawiono wybrane problemy zarządzania jakością procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Na podstawie studium przypadku omówiono wybrane problemy i wymagania jakościowe zapewniające bezpieczeństwo produkcji w Indykpolu. Przedstawiono szczegółowe wymagania systemu HACCP dla produkcji i przetwórstwa mięsa drobiowego. Ważnymi zjawiskami w przemyśle spożywczym wpływającymi na przebieg procesu produkcyjnego są trendy w otoczeniu, takie jak zmieniające się gusta konsumenckie klientów, nowe surowce, rozwój technologii, wymagania środowiskowe. Przedstawiono wybrane mierniki jakości procesu produkcyjnego w badanym przedsiębiorstwie.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Biogramy autorów

  • Danuta Janczewska - Społeczna Akademia Nauk w Łodzi

    Dr inż. Danuta Janczewska – adiunkt, Społeczna Akademia Nauk w Łodzi.

  • Jerzy Janczewski - Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi

     Dr inż. Jerzy Janczewski – adiunkt w Katedrze Systemów Transportu na Wydziale Informatyki, Zarządzania i Transportu Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi. 

Bibliografia

Analiza rynku rolno-spożywczego w Polsce wraz z rekomendacjami produktów, które mogą być przedmiotem obrotu handlowego na Platformie Żywnościowej (2018), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.

Bosona T., Gebresenbet G. (2013), Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain, „Food Control”, Vol. 33.

Caswell J., Mojduszka E. (1996), Using Informational Labeling to Influence the Market for Quality in Food Products, „Working Paper”, Vol. 43.

Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, „Zarządzanie i Finanse”, R. 10, nr 1, cz. 3.

Janczewska D. (2016), Logistyka produkcji w ujęciu układu materialnego i niematerialnego w przedsiębiorstwie, „Zarządzanie logistyczne. Technologie i narzędzia, Przedsiębiorczość i Zarządzanie”, t. XVII, z. 11, cz. III.

Łącka I. (2012), Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.), „Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 99, z. 2, http://old.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/RNR_2012_T99_z2.pdf

Mead G.C. (red.) (2005), Food Safety Control in the Poultry Industry, Woodhead Publishing.

Mead G.C., Hinton M.H. (red.) (1996), Bacterial pathogens in raw meat and their properties, [w:] M.H. Hinton, Microbial Control in the Meat Industry, University of Bristol Press.

Michlowicz E. (2011), Nowe zadania logistyki produkcji, „Logistyka”, nr 2.

Orkusz A. (2015), Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego, „Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 1(16).

Pearce R.A., Bolton D.J., Sheridan, J.J., McDowell D.A., Blair I.S., Harrington D. (2004), Studies to determine the critical control points in pork slaughter hazard analysis and critical control point systems, „International Journal of Food Microbiology”, Vol. 90(3).

Polityka jakości, Indykpol, https://www.indykpol.pl/o-nas/polityka-jakosci/

Portal spożywczy, https://www.portalspozywczy.pl/raporty/0.html

Smolińska T. (2009), Żywność, [w:] T. Smolińska, W. Kopeć (red.), Przetwórstwo mięsa drobiu – podstawy biologiczne i technologiczne, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław.

Szczepaniak I. (2018), Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym, „Przemysł Spożywczy”, nr 5.

Verdu A., Montes F.J.L. (2004), Measuring perceptions of quality in food products: The case of red wine, „Food Quality and Preference”, Vol. 15(5).

Pobrania

Opublikowane

2022-02-09

Numer

Dział

Artykuły

Jak cytować

System zarządzania jakością jako element logistyki produkcji w branży spożywczej. (2022). Zarządzanie Innowacyjne W Gospodarce I Biznesie , 1/32, 183-195. https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjj

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1-10 z 56

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.