Quality aspect of logistics decisions of supply in enterprises in confectionery branch
DOI:
https://doi.org/10.25312/Keywords:
management of quality, supply decisions, supply logisticsAbstract
In article presented short characteristics of confectionery branch in Poland. Basis own researches presented area of manger’s decisions in supply logistics. Described the quality systems of supply raw materials and Dynamic changes in environment of enterprises make systems in confectionery branch in buying process. Formulated two hypothesis before researches and they were verify.
References
Abt S. (2000), Logistyka ponad granicami, Biblioteka Logistyka, Poznań.
Abt S., Woźniak H. (1993), Podstawy logistyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Berdowski J., Berdowski F. (2006), HACCP w teorii i praktyce. Zarządzanie przedsiębiorstwem zajmującym się produkcją i obrotem bezpiecznej dla zdrowia żywności, Oficyna Wydawnicza WSM, Warszawa.
Detyna B. (2011), Zarządzanie jakością w logistyce. Metody i narzędzia wspomagające. Przykłady, zadania, Wyd. PWSZ, Wałbrzych.
Dwiliński L. (2006), Zarys logistyki przedsiębiorstwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, http://jmf.wzr.pl/pim/2012_1_3_6.pdf.
Fertsch M. (red.) (2006), Słownik terminologii logistycznej, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań.
Gołembska E. (red. nauk.) (2010), Kompendium wiedzy o logistyce Nowe wydanie, PWN, Warszawa.
Górska M., Daroń M. (2012), Rola jakości w zaopatrzeniu przedsiębiorstw branży spożywczej, „Logistyka”, nr 6.
Harrison A., van Hoek R. (2010), Zarządzanie logistyką, PWE, Warszawa
Janczewska D. (2011), Uwarunkowania procesów logistycznych w sektorze mikroprzedsiębiorstw, „Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie”, t. XI, nr 13.
Janczewska D. (2013), Doskonalenie procesów logistycznych w mikroprzedsiębiorstwie, „Journal of Management and Finance”, Vol. 11, No. 1.
Morkis G. (2005), Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nr 20, Warszawa.
Obiedziński M., Kujawa J. (2003), Sektor spożywczy i handlu artykułami spożywczymi – dostosowanie MSP do wymogów Unii Europejskiej, PARP, Warszawa.
Pelpliński B. (2009), Agrobiznes. Podstawy ekonomiki, WSiP, Warszawa.
Pfohl H.Ch. (2001), Systemy logistyczne. Podstawy organizacji i zarządzania, Biblioteka Logistyka, Poznań.
Rucińska D. (2011), Strategiczne aspekty kształtowania polskiego rynku usług transportowo- spedycyjno-logistycznych (TSL), referat wygłoszony na IX Kongresie Ekonomistów Polskich.
Rynek słodyczy w Polsce (2014), raport KPMG, Warszawa.
Stec S. (2015), Stosowanie systemów jakości w branży żywnościowej, https://www.ppg24.pl/stosowanie-systemow-jakosci-w-branzy-zywnosciowej,459.html, dostęp: 30.05.2015.
Szczepańska K. (2010), Kompleksowe zarządzanie jakością. Przeszłość i teraźniejszość, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.