Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej
DOI:
https://doi.org/10.25312/Słowa kluczowe:
zarządzanie jakością, decyzje zaopatrzeniowe, logistyka zaopatrzeniaAbstrakt
Decyzje zaopatrzeniowe w ujęciu logistycznym w przedsiębiorstwie obejmują m.in. wybór źródeł zakupów, wybór środka transportu i przewoźnika, ustalenie cen oraz jakości kupowanych pozycji materiałowych. Nierzadko liczba tych pozycji przekracza kilkanaście tysięcy. Decyzje zaopatrzeniowe nie należą do najprostszych ze względu na konieczność brania pod uwagę licznych parametrów uwzględniających wymagania procesu produkcyjnego. Do najważniejszych uwarunkowań działalności rynkowej przedsiębiorstwa należą kwestie jakościowe, które w branży cukierniczej wiążą się ze spełnieniem określonych standardów, oraz parametry ekonomiczne kosztów i osiąganych zysków. Celem artykułu jest przedstawienie wpływu aspektów jakościowych na proces podejmowania logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach MSP w branży cukierniczej. W artykule zostały zaprezentowane studia literaturowe oraz badania własne przedsiębiorstw MSP z branży cukierniczej prowadzone w latach 2009–2014. Badania prowadzono metodą obserwacji uczestniczącej, metodą case study oraz dyskusji z ekspertami.
Bibliografia
Abt S. (2000), Logistyka ponad granicami, Biblioteka Logistyka, Poznań.
Abt S., Woźniak H. (1993), Podstawy logistyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Berdowski J., Berdowski F. (2006), HACCP w teorii i praktyce. Zarządzanie przedsiębiorstwem zajmującym się produkcją i obrotem bezpiecznej dla zdrowia żywności, Oficyna Wydawnicza WSM, Warszawa.
Detyna B. (2011), Zarządzanie jakością w logistyce. Metody i narzędzia wspomagające. Przykłady, zadania, Wyd. PWSZ, Wałbrzych.
Dwiliński L. (2006), Zarys logistyki przedsiębiorstwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, http://jmf.wzr.pl/pim/2012_1_3_6.pdf.
Fertsch M. (red.) (2006), Słownik terminologii logistycznej, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań.
Gołembska E. (red. nauk.) (2010), Kompendium wiedzy o logistyce Nowe wydanie, PWN, Warszawa.
Górska M., Daroń M. (2012), Rola jakości w zaopatrzeniu przedsiębiorstw branży spożywczej, „Logistyka”, nr 6.
Harrison A., van Hoek R. (2010), Zarządzanie logistyką, PWE, Warszawa
Janczewska D. (2011), Uwarunkowania procesów logistycznych w sektorze mikroprzedsiębiorstw, „Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie”, t. XI, nr 13.
Janczewska D. (2013), Doskonalenie procesów logistycznych w mikroprzedsiębiorstwie, „Journal of Management and Finance”, Vol. 11, No. 1.
Morkis G. (2005), Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nr 20, Warszawa.
Obiedziński M., Kujawa J. (2003), Sektor spożywczy i handlu artykułami spożywczymi – dostosowanie MSP do wymogów Unii Europejskiej, PARP, Warszawa.
Pelpliński B. (2009), Agrobiznes. Podstawy ekonomiki, WSiP, Warszawa.
Pfohl H.Ch. (2001), Systemy logistyczne. Podstawy organizacji i zarządzania, Biblioteka Logistyka, Poznań.
Rucińska D. (2011), Strategiczne aspekty kształtowania polskiego rynku usług transportowo- spedycyjno-logistycznych (TSL), referat wygłoszony na IX Kongresie Ekonomistów Polskich.
Rynek słodyczy w Polsce (2014), raport KPMG, Warszawa.
Stec S. (2015), Stosowanie systemów jakości w branży żywnościowej, https://www.ppg24.pl/stosowanie-systemow-jakosci-w-branzy-zywnosciowej,459.html, dostęp: 30.05.2015.
Szczepańska K. (2010), Kompleksowe zarządzanie jakością. Przeszłość i teraźniejszość, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.