Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej

Autor

  • Danuta Janczewska Społeczna Akademia Nauk w Łodzi Autor

DOI:

https://doi.org/10.25312/

Słowa kluczowe:

zarządzanie jakością, decyzje zaopatrzeniowe, logistyka zaopatrzenia

Abstrakt

Decyzje zaopatrzeniowe w ujęciu logistycznym w przedsiębiorstwie obejmują m.in. wybór źródeł zakupów, wybór środka transportu i przewoźnika, ustalenie cen oraz jakości kupowanych pozycji materiałowych. Nierzadko liczba tych pozycji przekracza kilkanaście tysięcy. Decyzje zaopatrzeniowe nie należą do najprostszych ze względu na konieczność brania pod uwagę licznych parametrów uwzględniających wymagania procesu produkcyjnego. Do najważniejszych uwarunkowań działalności rynkowej przedsiębiorstwa należą kwestie jakościowe, które w branży cukierniczej wiążą się ze spełnieniem określonych standardów, oraz parametry ekonomiczne kosztów i osiąganych zysków. Celem artykułu jest przedstawienie wpływu aspektów jakościowych na proces podejmowania logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach MSP w branży cukierniczej. W artykule zostały zaprezentowane studia literaturowe oraz badania własne przedsiębiorstw MSP z branży cukierniczej prowadzone w latach 2009–2014. Badania prowadzono metodą obserwacji uczestniczącej, metodą case study oraz dyskusji z ekspertami.

Biogram autora

  • Danuta Janczewska - Społeczna Akademia Nauk w Łodzi

    Dr inż.  – adiunkt w Katedrze Marketingu i Logistyki, Wydział Zarządzania.

Bibliografia

Abt S. (2000), Logistyka ponad granicami, Biblioteka Logistyka, Poznań.

Abt S., Woźniak H. (1993), Podstawy logistyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.

Berdowski J., Berdowski F. (2006), HACCP w teorii i praktyce. Zarządzanie przedsiębiorstwem zajmującym się produkcją i obrotem bezpiecznej dla zdrowia żywności, Oficyna Wydawnicza WSM, Warszawa.

Detyna B. (2011), Zarządzanie jakością w logistyce. Metody i narzędzia wspomagające. Przykłady, zadania, Wyd. PWSZ, Wałbrzych.

Dwiliński L. (2006), Zarys logistyki przedsiębiorstwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.

Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, http://jmf.wzr.pl/pim/2012_1_3_6.pdf.

Fertsch M. (red.) (2006), Słownik terminologii logistycznej, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań.

Gołembska E. (red. nauk.) (2010), Kompendium wiedzy o logistyce Nowe wydanie, PWN, Warszawa.

Górska M., Daroń M. (2012), Rola jakości w zaopatrzeniu przedsiębiorstw branży spożywczej, „Logistyka”, nr 6.

Harrison A., van Hoek R. (2010), Zarządzanie logistyką, PWE, Warszawa

Janczewska D. (2011), Uwarunkowania procesów logistycznych w sektorze mikroprzedsiębiorstw, „Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie”, t. XI, nr 13.

Janczewska D. (2013), Doskonalenie procesów logistycznych w mikroprzedsiębiorstwie, „Journal of Management and Finance”, Vol. 11, No. 1.

Morkis G. (2005), Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nr 20, Warszawa.

Obiedziński M., Kujawa J. (2003), Sektor spożywczy i handlu artykułami spożywczymi – dostosowanie MSP do wymogów Unii Europejskiej, PARP, Warszawa.

Pelpliński B. (2009), Agrobiznes. Podstawy ekonomiki, WSiP, Warszawa.

Pfohl H.Ch. (2001), Systemy logistyczne. Podstawy organizacji i zarządzania, Biblioteka Logistyka, Poznań.

Rucińska D. (2011), Strategiczne aspekty kształtowania polskiego rynku usług transportowo- spedycyjno-logistycznych (TSL), referat wygłoszony na IX Kongresie Ekonomistów Polskich.

Rynek słodyczy w Polsce (2014), raport KPMG, Warszawa.

Stec S. (2015), Stosowanie systemów jakości w branży żywnościowej, https://www.ppg24.pl/stosowanie-systemow-jakosci-w-branzy-zywnosciowej,459.html, dostęp: 30.05.2015.

Szczepańska K. (2010), Kompleksowe zarządzanie jakością. Przeszłość i teraźniejszość, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.

Pobrania

Opublikowane

2024-06-25

Numer

Dział

Artykuły

Jak cytować

Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej. (2024). Zarządzanie Innowacyjne W Gospodarce I Biznesie , 2/21, 61-74. https://doi.org/10.25312/

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >> 

Podobne artykuły

21-30 z 180

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.