Regulacje prawne dotyczące konkurencji i ochrony konsumentów na jednolitym rynku europejskim – rys historyczny
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.22/2016_43-58Słowa kluczowe:
polityka konkurencji, jednolity rynek, ochrona praw konsumentówAbstrakt
W niniejszej publikacji autor omawia regulacje prawne dotyczące konkurencji i ochrony konsumentów na jednolitym rynku europejskim a w szczególności zakaz nadużywania pozycji dominującej przedsiębiorstwa, kontrolę koncentracji przedsiębiorstw, uprawnienia Trybunału Sprawiedliwości i Sadu Pierwszej Instancji w ochronie konkurencji, kompetencje Komisji Europejskiej w ochronie konkurencji, politykę konkurencji i ochronę praw konsumentów w Polsce oraz przepisy dotyczące praktyk ograniczających konkurencję. Poruszana w artykule tematyka jest o tyle istotna gdyż każdego roku traktaty unijne stają się źródłem tysięcy decyzji, które mają decydujący wpływ na funkcjonowanie gospodarek państw członkowskich UE i życie ich mieszkańców.
Bibliografia
Biegaj A. (2001), Glosariusz negocjatora, Zrozumieć negocjacje, Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, Warszawa.
Borchardt K.D. (2003), ABC prawa wspólnotowego, Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, Warszawa.
Borchardt K.D. (2011), ABC prawa Unii Europejskiej, Urząd Publikacji Unii Europejskiej, Luksemburg.
Brodecki Z. (red.) (2004), Konkurencja, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa.
Brodecki Z., Gromnicka E. (2002), Układ Europejski z komentarzem, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa.
Collins A.M. (1998), Postępowanie przed Trybunałem Sprawiedliwości oraz Sądem Pierwszej Instancji Wspólnot Europejskich, [w:] E. Wojtaszek-Mik (red.), Podstawy systemu prawnego Wspólnot Europejskich, Instytut Europejski, Łódź.
Etapy integracji Polski z Unią Europejską, https://pl.wikipedia.org/wiki/Etapy_integracji_Polski_z_Uni%C4%85_Europejsk%C4%85, dostęp: 17.02.2016.
Greaves R. (1998), Prawo konkurencji – artykuły 81 i 82 traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską, [w:] E. Wojtaszek-Mik (red.), Podstawy systemu prawnego Wspólnot Europejskich, Instytut Europejski, Łódź.
Jednolity Akt Europejski, http://stosunki-miedzynarodowe.pl/traktaty/jednolity_akt_europejski.pdf, dostęp: 20.04.2016.
Modzelewska-Wąchał E. (2002), Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów. Komentarz, Twiger, Warszawa.
Prawo dla inwestorów, www.paiz.gov.pl/index/?id=062ddb6c727310e76b6200b-7c71f63b5#2, dostęp: 2.02.2016.
Prawo konkurencji w Polsce, http://www.paiz.gov.pl/prawo/prawo_konkurencji, dostęp: 18.02.2016.
Rouam C. (1998), Wspólnotowe ramy prawne dotyczące pomocy państwa w zakresie restrukturyzacji przemysłu: podstawy prawne, zasady określania wielkości pomocy, [w:] M. Królikowska-Olczak (red.), Zgodność pomocy państwa przyznawanej na cele restrukturyzacji przemysłu ze wspólnotowymi zasadami konkurencji, Instytut Europejski, Łódź.
Sawicka J. (2004), Polska w Unii Europejskiej – wybrane polityki sektorowe, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Skoczny T. (1996), Wolna konkurencja i generalne reguły jej ochrony, [w:] P. Jasiński, T. Skoczny (red.), Studia nad integracją europejską, Dom Wydawniczy „Elipsa”, Warszawa.
Skonsolidowane obwieszczenie Komisji dotyczące kwestii jurysdykcyjnych na mocy rozporządzenia Rady (WE) nr 139/2004 w sprawie kontroli koncentracji przedsiębiorstw, Dz. U. UE, 2008/C 95/01, http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52008XC0416%2808%29&from=PL, dostęp: 18.02.2016.
Taking Competition Seriously – Anti-Trust Reform in Europe, http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-05-157_en.htm, dostęp: 18.02.2016.
Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, Dz.U. 2000, nr 122, poz. 1319.
Właszczuk H.T. (red.) (2005), Wyniki negocjacji akcesyjnych nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
Wysokińska Z., Witkowska J. (2002), Integracja europejska. Rozwój rynków, PWN, Warszawa–Łódź.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.