Kierowanie pracownikami: podstawowe relacje w układzie przełożony–podwładny
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.26/2018_31-42Słowa kluczowe:
zasoby ludzkie, zarządzanie zasobami ludzkimi, style kierowaniaAbstrakt
Kierowanie pracownikami to ciągłe rozwiązywanie wielu problemów w układzie przełożony-podwładny. Istotą tego kierowania są odpowiednie działania kierownika mające zapewnić efektywność pracy zatrudnionych zgodną z oczekiwaniami i celami organizacji. Współcześnie coraz częściej używa się terminu „menedżer” na określenie osób kierujących pracą zatrudnionych, bądź też zarządzających przedsiębiorstwem lub jego wyodrębnionymi jednostkami organizacyjnymi. Celem artykułu jest prezentacja istoty i cech kierowania personelem oraz podkreślenie roli i znaczenia w zakładzie pracy osób kierujących pracą zatrudnionych, które w przekonaniu autora powinny być określane mianem „menedżera”. Całość opracowania zwieńczona jest podsumowaniem, w którym autor zwraca szczególną uwagę na zagadnienie właściwego komunikowania się pracowników w organizacji w układzie przełożony-podwładny.
Bibliografia
Adamiec M., Kożusznik B. (2000), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wydawnictwo Akade, Kraków.
Armstrong M. (2007), Zarządzanie zasobami ludzkimi, ABC, Kraków.
Bańka W. (2000), Zarządzanie personelem w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń.
Matejko A. (1999), Socjologia kierownictwa, PWE, Warszawa.
Mroziewski M. (2005), Style kierowania i zarządzania. Wybrane koncepcje, Difin, Warszawa, 2005.
Oleksyn J. (2008), Zarządzanie zasobami ludzkimi w organizacji, Profit M, Kraków.
Pocztowski A. (2003), Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa.
Szałkowski A. (2006), Personel w systemie zarządzania przedsiębiorstwem, [w:] tegoż (red.), Podstawy zarządzania personelem, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.