Quality Management System as an element of production logistics in the food industry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjj

Keywords:

food industry, production logistics, quality of the production process

Abstract

The article presents selected problems of quality management of the production process in enterprises in the food industry. On the basis of a case study, selected problems and quality requirements ensuring production safety at Indykpol are discussed. The specific requirements of the HACCP system for the production and processing of poultry meat are presented. Important phenomena in the food industry affecting the course of the production process include trends in the environment such as changing consumer tastes of customers, new raw materials, development of technology and environmental requirements. Selected quality measures for the production process in the examined enterprise are presented.

Author Biographies

  • Danuta Janczewska, Social Academy of Sciences in Łódź

    Dr. Eng. Danuta Janczewska – assistant professor, Social Academy of Sciences in Łódź.

     

  • Jerzy Janczewski, University of Humanities and Economics in Łódź

    Dr. Eng. Jerzy Janczewski – assistant professor at the Department of Transport Systems at the Faculty of Computer Science, Management and Transport of the University of Humanities and Economics in Łódź.

     

References

Analiza rynku rolno-spożywczego w Polsce wraz z rekomendacjami produktów, które mogą być przedmiotem obrotu handlowego na Platformie Żywnościowej (2018), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.

Bosona T., Gebresenbet G. (2013), Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain, „Food Control”, Vol. 33.

Caswell J., Mojduszka E. (1996), Using Informational Labeling to Influence the Market for Quality in Food Products, „Working Paper”, Vol. 43.

Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, „Zarządzanie i Finanse”, R. 10, nr 1, cz. 3.

Janczewska D. (2016), Logistyka produkcji w ujęciu układu materialnego i niematerialnego w przedsiębiorstwie, „Zarządzanie logistyczne. Technologie i narzędzia, Przedsiębiorczość i Zarządzanie”, t. XVII, z. 11, cz. III.

Łącka I. (2012), Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.), „Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 99, z. 2, http://old.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/RNR_2012_T99_z2.pdf

Mead G.C. (red.) (2005), Food Safety Control in the Poultry Industry, Woodhead Publishing.

Mead G.C., Hinton M.H. (red.) (1996), Bacterial pathogens in raw meat and their properties, [w:] M.H. Hinton, Microbial Control in the Meat Industry, University of Bristol Press.

Michlowicz E. (2011), Nowe zadania logistyki produkcji, „Logistyka”, nr 2.

Orkusz A. (2015), Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego, „Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 1(16).

Pearce R.A., Bolton D.J., Sheridan, J.J., McDowell D.A., Blair I.S., Harrington D. (2004), Studies to determine the critical control points in pork slaughter hazard analysis and critical control point systems, „International Journal of Food Microbiology”, Vol. 90(3).

Polityka jakości, Indykpol, https://www.indykpol.pl/o-nas/polityka-jakosci/

Portal spożywczy, https://www.portalspozywczy.pl/raporty/0.html

Smolińska T. (2009), Żywność, [w:] T. Smolińska, W. Kopeć (red.), Przetwórstwo mięsa drobiu – podstawy biologiczne i technologiczne, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław.

Szczepaniak I. (2018), Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym, „Przemysł Spożywczy”, nr 5.

Verdu A., Montes F.J.L. (2004), Measuring perceptions of quality in food products: The case of red wine, „Food Quality and Preference”, Vol. 15(5).

Downloads

Published

2024-06-24

Issue

Section

Artykuły

How to Cite

Quality Management System as an element of production logistics in the food industry. (2024). Innovative Management in Economy and Business, 1/32, 183-195. https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjj

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 > >> 

Similar Articles

1-10 of 153

You may also start an advanced similarity search for this article.