Quality Management System as an element of production logistics in the food industry
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.32/2021_13djjjKeywords:
food industry, production logistics, quality of the production processAbstract
The article presents selected problems of quality management of the production process in enterprises in the food industry. On the basis of a case study, selected problems and quality requirements ensuring production safety at Indykpol are discussed. The specific requirements of the HACCP system for the production and processing of poultry meat are presented. Important phenomena in the food industry affecting the course of the production process include trends in the environment such as changing consumer tastes of customers, new raw materials, development of technology and environmental requirements. Selected quality measures for the production process in the examined enterprise are presented.
References
Analiza rynku rolno-spożywczego w Polsce wraz z rekomendacjami produktów, które mogą być przedmiotem obrotu handlowego na Platformie Żywnościowej (2018), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
Bosona T., Gebresenbet G. (2013), Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain, „Food Control”, Vol. 33.
Caswell J., Mojduszka E. (1996), Using Informational Labeling to Influence the Market for Quality in Food Products, „Working Paper”, Vol. 43.
Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi – studium przypadku, „Zarządzanie i Finanse”, R. 10, nr 1, cz. 3.
Janczewska D. (2016), Logistyka produkcji w ujęciu układu materialnego i niematerialnego w przedsiębiorstwie, „Zarządzanie logistyczne. Technologie i narzędzia, Przedsiębiorczość i Zarządzanie”, t. XVII, z. 11, cz. III.
Łącka I. (2012), Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.), „Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 99, z. 2, http://old.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/RNR_2012_T99_z2.pdf
Mead G.C. (red.) (2005), Food Safety Control in the Poultry Industry, Woodhead Publishing.
Mead G.C., Hinton M.H. (red.) (1996), Bacterial pathogens in raw meat and their properties, [w:] M.H. Hinton, Microbial Control in the Meat Industry, University of Bristol Press.
Michlowicz E. (2011), Nowe zadania logistyki produkcji, „Logistyka”, nr 2.
Orkusz A. (2015), Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego, „Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 1(16).
Pearce R.A., Bolton D.J., Sheridan, J.J., McDowell D.A., Blair I.S., Harrington D. (2004), Studies to determine the critical control points in pork slaughter hazard analysis and critical control point systems, „International Journal of Food Microbiology”, Vol. 90(3).
Polityka jakości, Indykpol, https://www.indykpol.pl/o-nas/polityka-jakosci/
Portal spożywczy, https://www.portalspozywczy.pl/raporty/0.html
Smolińska T. (2009), Żywność, [w:] T. Smolińska, W. Kopeć (red.), Przetwórstwo mięsa drobiu – podstawy biologiczne i technologiczne, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław.
Szczepaniak I. (2018), Procesy koncentracji w polskim przemyśle spożywczym, „Przemysł Spożywczy”, nr 5.
Verdu A., Montes F.J.L. (2004), Measuring perceptions of quality in food products: The case of red wine, „Food Quality and Preference”, Vol. 15(5).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.