Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w logistycznych procesach zaopatrzeniowych oraz magazynowania na przykładzie przemysłu cukierniczego

Autor

  • Danuta Janczewska Społeczna Akademia Nauk w Łodzi Autor

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.23/2016_101-112

Słowa kluczowe:

zarządzanie jakością, HACCP, logistyka zaopatrzenia, logistyka magazynowania, bezpieczeństwo żywności

Abstrakt

Przedsiębiorstwa produkcyjne realizują swoje cele, a głównym są procesy zakupów logistycznych. Gwarancją bezpieczeństwa żywności są niezbędne warunki transportu i przechowywania surowców oraz materiałów opakowaniowych. Na przykładzie branży spożywczej można potwierdzić, że głównym celem jest bezpieczeństwo produktów spożywczych. Celem artykułu jest przedstawienie systemu HACCP w zarządzaniu procesami logistycznymi, w szczególności zakupami i magazynowaniem. W artykule przedstawiono studium przypadku systemu zarządzania jakością opartego na HACCP w przedsiębiorstwie cukierniczym.

Biogram autora

  • Danuta Janczewska - Społeczna Akademia Nauk w Łodzi

    Dr inż.  – adiunkt w Katedrze Marketingu i Logistyki, Wydział Zarządzania.

Bibliografia

Dzwolak W. (2011), Inżynieria bezpieczeństwa żywności, „Problemy Jakości”, nr 9/2011.

Gajewski A. S. (2007), Wstęp do zarządzania jakością, Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Tarnów.

Janczewska D. (2015), Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej, ZIwGiB, nr 2/2015.

Kołożyn-Krajewska D. (red.) (2004), Higiena produkcji żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2013), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa.

Lipińska I. (2012), Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym – wybrane aspekty prawne, „Logistyka”, nr 4/2012.

Od ziarna do miazgi kakaowej (2016), http://www.unionchocolate.pl/?page_id=120, dostęp: 1.09.2016.

Raport: Rynek słodyczy w Polsce (2015), Polbisco, Warszawa, https://www.kpmg.com/PL/pl/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/2014/Rynek-slodyczy-w-Polsce-2014-online-secured.pdf, dostęp: 1.09.2016.

Sikora T., Morkis G. (2013), Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień ich wdrożenia w przemyśle spożywczym, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków.

Szymonik A., Bielecki M. (2015), Bezpieczeństwo systemu logistycznego w nowoczesnym zarządzaniu, Difin, Warszawa.

Pobrania

Opublikowane

2024-06-24

Numer

Dział

Artykuły

Jak cytować

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w logistycznych procesach zaopatrzeniowych oraz magazynowania na przykładzie przemysłu cukierniczego. (2024). Zarządzanie Innowacyjne W Gospodarce I Biznesie , 2/23, 101-112. https://doi.org/10.25312/2391-5129.23/2016_101-112

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >> 

Podobne artykuły

1-10 z 201

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.