Analiza kultury japońskiej w przedsiębiorstwie – ujęcie teoretyczne i praktyczne
DOI:
https://doi.org/10.25312/2391-5129.24/2017_31-39Słowa kluczowe:
kultura organizacyjna, zasoby ludzkie, organizowanie pracy, rozwój zawodowy, polityka personalna, pracownikAbstrakt
Każde przedsiębiorstwo charakteryzuje się kluczową dla siebie kulturowością. Jedną ze specyficznych jest kultura japońska. Założeniem niniejszych treści jest usystematyzowanie wiedzy w podejmowanym temacie. Dane pochodzą z literatury przedmiotu oraz własnej analizy podmiotu badawczego. W artykule zaprezentowano aspekt teoretyczny i praktyczny. Przedstawiono podstawowe terminy, czynniki, interpretacje, cechy. Zidentyfikowano i analizowano kulturę przedsiębiorstwa produkcyjnego. Celem artykułu jest poruszenie kwestii ważnych zarówno dla menedżera jak i ogólnego funkcjonowania organizacji.
Bibliografia
Cameron K.S., Quinn R.E. (2015), Kultura organizacyjna – diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących, Wolters Kluwer, Warszawa.
Ciurla M., Hopej M. (1994), Kultura a struktura organizacyjna, „Przegląd Organizacji”, nr 4.
Gableta M. (1998), Potencjał pracy w przedsiębiorstwie. Kształtowanie i wykorzystanie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego, Wrocław.
Głuszek E. (2004), Zarządzanie zasobami niematerialnymi przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego, Wrocław.
Harrison R. (1972), Understanding Your Organization’s Character, “Harvard Business Review”, May–June.
Miklaszewski L. (2008), Patologiczne kultury organizacyjne jako bariera rozwoju przedsiębiorstw, [w:] A. Kaleta, K. Moszkowicz (red.), Zarządzanie strategiczne w badaniach teoretycznych i w praktyce, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław.
Peeling N. (2010), Błyskotliwy menedżer. Co dobry menedżer wie, robi i mówi, PWE, Warszawa.
Penc J. (2008), Decyzje i zmiany w organizacji. W poszukiwaniu skutecznych sposobów działania, Wydawnictwo Difin, Warszawa.
Podobiński M. (2014), Skutki stosowania japońskich koncepcji i metod zarządzania w polskim przedsiębiorstwie produkcyjnym, „Nauki o Zarządzaniu”, nr 1(18).
Polanowska A. (2015), Kulturowe, organizacyjne i metodyczne aspekty zarządzania kompetencjami zawodowymi menedżerów, „Prace Naukowe Wałbrzyskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości”, t. 34.
Przybyła M. (2003), Organizacja i zarządzanie. Podstawy wiedzy menedżerskiej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego, Wrocław.
Schein E. (2010), Organizational Culture and Leadership, Jossey-Bass, San Francisco.
Sikorski C. (2010), Kształtowanie kultury organizacyjnej, Wydawnictwo UŁ, Łódź.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2018 Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.