Analysis of the potential for using Poleski National Park land in the context of sustainable development

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25312/2391-5129.39/2024_03akjs

Keywords:

ecological agriculture, Urszulin municipality, Poleski National Park, reduction in unemployment, social enterprise

Abstract

The Lublin region, especially the Urszulin municipality, is characterized by a rich history and diverse landscape. However, due to the presence of protected areas, employment opportunities are limited, which hampers economic development. In response to these challenges, opportunities for creating green forms of economic activity are being explored, taking into account global trends of social participation. A key element of the proposed development model is effective financial support that can transform constraints into new development opportunities, while preserving the integrity of protected area ecosystems. The purpose of this study was to analyze the potential for the use of Poleski National Park lands in the context of sustainable development.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Anna Kozarska, University of Life Sciences in Lublin

    A student at the University of Life Sciences, studying Production Management and Engineering with a specialized degree in Production and Service Management Engineering. She is interested in effective management in enterprises. She actively participates in the Student Association of Management and Economics, which allows her to gain knowledge about project and process management.

  • Joanna Siodłowska, University of Life Sciences in Lublin

    A student at the University of Life Sciences, studying Production Management and Engineering with a specialized degree in Production and Service Management Engineering. She is interested in innovative management solutions, persuasion in marketing and the implementation of artificial intelligence in business processes.

  • Emilia Osmólska, University of Life Sciences in Lublin

    MA Eng., is a research and teaching assistant at the University of Life Sciences. She is involved in quality management, focusing on the practical implementation of modern methods in the food sector. Through her research activities, she supports the development of innovative practices that combine the requirements of the food industry with the principles of sustainability and quality certification.

  • Monika Stoma, University of Life Sciences in Lublin

    PhD, DSc, Associate Professor University of Life Sciences, specializes in agricultural engineering and quality management, focusing on industrial organization and optimization of production processes. She has expertise in Product Lifecycle Management (PLM), logistics and sustainable supply chain management.

References

Co to jest przedsiębiorstwo społeczne? (2018), https://owies.eu/414/co-to-jest-przedsiebiorstwo-spoleczne [dostęp: 15.11.2024].

Faliński J.B. (1991), Procesy ekologiczne w zbiorowiskach leśnych, „Phytocoenosis”, nr 3(1), s. 17–41.

Karwacki A., Błędowski P. (2020), Bezrobocie jako współczesna kwestia społeczna – wybrane aspekty socjologiczne i ekonomiczne, „Studia Socjologiczne”, nr 1(236), s. 135–164.

Kokotkiewicz J., Radzik-Rant A., Rant W. (2018), Produkty pochodzenia owczego w systemach jakości żywności, „Wiadomości Zootechniczne”, nr 56(2), s. 85–92.

Kowalski M. (1993), O sukcesji ekologicznej w lasach Jasienia, „Sylwan”, nr 137(09), s. 37–46.

Liczba osób pracujących według sektorów ekonomicznych w gminie Urszulin w latach 2006–2020, Główny Urząd Statystyczny.

Molik E., Dobosz J., Kordeczka K., Pęksa M. (2017), Wypas kulturowy owiec na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego jako przykład gospodarowania zgodnego z zasadami ekorozwoju, „Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych”, nr 1, s. 61–70.

Nachtman G. (2015), Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 3(344), s. 129–147.

Niżnikowski R., Jóskowiak L., Wójcik R. (2017), Ekstensywny wypas owiec w ochronie przyrody i krajobrazu, „Wiadomości Zootechniczne”, nr 55(2), s. 92–100.

Nyk M., Kukulak-Dolata I., Brzuska E. (2017), Ekonomia społeczna. Teoria i praktyka przedsiębiorczości społecznej, Difin, Warszawa.

Ochrona przyrody (b.r.), https://www.poleskipn.pl/index.php/historia-i-przyroda/ochrona-przyrody [dostęp: 15.11.2024].

Owce – opłacalność hodowli i dopłaty do ras rodzimych (2023), https://i-rolnik.pl/vademecum/hodowla-owiec-w-polsce-oplacalnosc-doplaty-rasy-rodzime-owiec/ [dostęp: 15.11.2024].

Pacut A. (2015), Rozwój przedsiębiorczości społecznej – istota i kierunki analizy, „Ekonomia Społeczna”, nr 1, s. 7–20.

Padechowicz-Rugała E. (2017), Doradca i doradztwo zawodowe w opiniach osób bezrobotnych, „Rynek – Społeczeństwo – Kultura”, nr 2(23), s. 135–141.

Parki narodowe według kategorii ochronności w 2020 r., Główny Urząd Statystyczny.

Polskie parki narodowe w obiektywie statystyki publicznej (2021), https://stat.gov.pl/portal-edukacyjny/polskie-parki-narodowe-wystawa/ [dostęp: 15.11.2024].

Rokicki T. (2015), Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej”, nr 111, s. 123–130.

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 września 2020 r. w sprawie ustanowienia planu ochrony dla Polskiego Parku Narodowego, Dz.U. 2020, poz. 1966.

Sieczko A. (2012), Turystyka wiejska i agroturystyka w świetle perspektyw rozwoju obszarów wiejskich, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, nr 14(3), s. 353–357.

Soroka A., Wojciechowska-Solis J. (2017), Zasoby naturalne Poleskiego Parku Narodowego a rozwój turystyki, „Sylwan”, nr 161(3), s. 259−264.

Sosin-Bzducha E., Chełmińska A., Sikora J. (2012), Wypas owiec jako element czynnej ochrony Krajobrazu Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, „Wiadomości Zootechniczne”, nr 50(2), s. 85–88.

Szacunkowa stopa bezrobocia rejestrowanego w gminie Urszulin w latach 2004–2021, Główny Urząd Statystyczny.

Szczepańska M., Szczepański M. (2010), Transformacja krajobrazu okolic Jeziora Kierskiego w Wielkopolsce, „Problemy Ekologii Krajobrazu”, nr 27, s. 353–361.

Ścieżki PPN w mapach Google (b.r.), https://www.poleskipn.pl/index.php/poleski-pn-w-mapach-google [dostęp: 15.11.2024].

Uglis J., Jęczmyk A. (2015), Agroturystyka jako faktor zrównoważonego rozwoju, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu”, nr 379, s. 57–66.

Published

2025-01-23

Issue

Section

Artykuły

How to Cite

Analysis of the potential for using Poleski National Park land in the context of sustainable development. (2025). Innovative Management in Economy and Business, 2/39, 49-62. https://doi.org/10.25312/2391-5129.39/2024_03akjs

Similar Articles

1-10 of 199

You may also start an advanced similarity search for this article.