Rola mediów społecznościowych w rozwoju przedsiębiorstw kosmetologicznych (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2026)
Celem artykułu jest analiza roli mediów społecznościowych w rozwoju przedsiębiorstw kosmetycznych. Opracowanie ma charakter analityczno-przeglądowy i opiera się na analizie literatury oraz obserwacji praktyk rynkowych.Wyniki wskazują, że media społecznościowe są kluczowym narzędziem komunikacji marketingowej, wpływającym na zaufanie klientów i ich decyzje zakupowe poprzez działania z zakresu content marketingu, rekomendacji oraz współpracy z influencerami. Jednocześnie ich wykorzystanie wiąże się z wyzwaniami, takimi jak nadmiar treści i konieczność zachowania autentyczności przekazu.Wnioski wskazują, że strategiczne i spójne wykorzystanie mediów społecznościowych stanowi istotny czynnik budowania przewagi konkurencyjnej w branży kosmetologicznej.