Intralogistyka w literaturze przedmiotu (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2025)
Artykuł dotyczy intralogistyki, nowej dziedziny logistyki związanej z organizacją, zarządzaniem i optymalizacją wewnętrznego przepływu materiałów, informacji i usług w przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych oraz instytucjach publicznych. Przedstawiono rozwój logistyki, podkreślając znaczenie technologii Przemysłu 4.0, automatyzacji i cyfryzacji procesów. Przeanalizowano, jak intralogistyka wykorzystuje nowoczesne systemy, takie jak systemy magazynowe, transportowe oraz oprogramowanie (ERP, WMS), aby zwiększyć efektywność i produktywność. Artykuł wskazuje na rosnącą rolę tej dziedziny w optymalizacji procesów logistycznych i sugeruje potrzebę dalszych badań nad jej rozwojem i wpływem na organizacje. W artykule wykorzystano metodę analizy literatury.