Strategie e-marketingu na przykładzie firmy BlaBlaCar (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2016)
Wiele podmiotów na rynku chciałoby wyróżniać się od konkurencji poprzez osiąganie przewagi w różnych dziedzinach funkcjonowania przedsiębiorstwa. Używanie e-marketingu z pewnością jest w stanie zapewnić taką przewagę, jednakże wymaga to zrozumienia i poprawnego wdrożenia. Jednakże skuteczne wprowadzenie marketingu internetowego wymaga spojrzenia na działalność firmy z szerszej perspektywy. Aby wprowadzenie e-marketingu było skuteczne, trzeba zestawić ze sobą strategię firmy, funkcjonowanie działu sprzedaży oraz działania marketingowe online i offline. Celem artykułu jest zaprezentowanie nowych koncepcji marketingowych oraz narzędzi, które są dostępne dla przedsiębiorstw chcących reklamować się poprzez Internet. W pierwszej części tekstu, po wyjaśnieniu pojęcia i istoty marketingu internetowego, w sposób syntetyczny, omówiono jego najważniejsze klasyczne narzędzia. Natomiast W drugiej części opracowania przeanalizowano działalność firmy BlaBlaCar w obszarze e-marketingu. Podsumowanie rozważań i ważniejsze wnioski kończą niniejszy artykuł.