(untitled) (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2017)
Artykuł przedstawia prezydenta Polski jako pierwszego obywatela. Mówi o tym, jak ważną rolę ma on do odegrania w demokratycznym kraju wśród społeczeństwa obywatelskiego. Wskazuje ponadto, iż szczególna pozycja prezydenta w państwie nie zwalnia go od przestrzegania przepisów prawa. Owa pozycja obliguje go do bycia wzorem do naśladowania, gdyż, stojąc na czele państwa demokratycznego, które dba o swoich obywateli, zobowiązany jest z godnością i szacunkiem wypełniać powierzoną mu w powszechnych wyborach funkcję. Wspomina się również o tym, iż wszelkie działania prezydenta są monitorowane i oceniane na bieżąco przez społeczeństwo, co daje szansę na najwyższą ocenę, czyli na reelekcję, albo ją odbiera.